Ohjeet


Etusivu

Asuntojen hintatiedot on ympäristöministeriön ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen tarjoama internethakupalvelu yksityishenkilöille. Palvelussa on hinta- ja laatutietoja yksittäisistä asuntokaupoista Suomessa.

Asuntokauppatietoja voi etsiä palvelun etusivulla olevan hakutoiminnon avulla. Pakollisena hakukriteerinä valitaan kaupunki/kunta tai postinumero. Kaupunki valitaan kirjoittamalla sen alkukirjaimet ”Kaupunki tai kunta” –kenttään ja valitsemalla avautuvasta valikosta haluttu kaupunki. Haku postinumerolla tehdään kirjoittamalla postinumero kokonaisuudessaan ”Postinumero” –kenttään.

Kun kaupunki on valittu, on hakua mahdollista tarkentaa postinumeron tai kaupunginosan1 avulla. Lista postinumeroista tai kaupunginosista tulee näkyviin klikkaamalla ”Postinumero” tai ”Kaupunginosa” painikkeiden alla olevaa tyhjää kenttää. Valinnat tehdään rastittamalla listalta halutut postinumerot tai kaupunginosat. Jos postinumero tai kaupunginosa on jo tiedossa, alkua siitä voi kirjoittaa avautuvaan ”Tarkenna” –kenttään, jolloin näytölle avautuu lista samoja numeroita/kirjaimia sisältävistä vaihtoehdoista. Valintoja helpottavat Valitse kaikki ja Poista valinnat –toiminnot.

Asuntokauppatietoja voi rajata edelleen asuntotyypin, huoneiden lukumäärän ja asuinpinta-alan avulla. Samaan hakuun on mahdollista valita yksi tai useampi vaihtoehto asuntotyypiksi ja huoneiden lukumääräksi. Keittiötä ei lasketa huoneiden lukumäärään.

Kun halutut hakukriteerit on asetettu, haku käynnistyy "Hae"-painikkeesta.

Hakutulossivu

Haun tuloksena saadaan listaus valittujen hakukriteerien mukaisista yhden vuoden aikana tehdyistä asuntokaupoista. Asuntokauppatiedot esitetään toteutumisjärjestyksessä siten, että uusimmat kaupat ovat ylimpänä listassa. Kaupat päivitetään kerran kuukaudessa.

Hakua vastaavat tulokset näytetään, mikäli hakukriteerit täyttäviä kauppoja on kolme tai useampi. Jos hakutuloksien määrä alittaa minimimäärän, ei hakutulosta näytetä ollenkaan. Omakotikaupoissa myös kaupunginosakohtaisia kauppoja on oltava vähintään kolme, jotta kaupunginosatieto näytetään.

Hakutulosten määrää voi lisätä laajentamalla valittuja hakukriteerejä tai vähentämällä niitä. Jos hakukriteerit täyttäviä asuntokauppatietoja on yli 50, voi seuraavia haun tuloksia tarkastella painamalla tuloslistan oikeassa ylä- ja alakulmassa sijaitsevaa "Seuraava"-linkkiä. Tällöin näytetään seuraavat 50 haun tulosta.

Kauppoja voi myös lajitella eri ominaisuuksien perusteella painamalla kolmiota halutun otsikon kohdalla. Kaupat voi palauttaa takaisin alkuperäiseen järjestykseen sivun yläosassa olevasta linkistä.

Tuloslistan yläpuolella näkyy valitut hakukriteerit. Taulukon yläpuolella on tulostinpainike, jota painamalla listasivun voi tulostaa.

Tuloslistassa yksittäisestä asuntokaupasta näytetään seuraavat tiedot:

Kaupunginosa Palvelussa näkyvät kaupunginosat ovat peräisin välittäjien aineistosta ja ne saattavat poiketa kaupunkien käyttämistä virallisista kaupunginosista
Huoneisto Kuvaus asunnon huoneista, aputiloista ja varusteista (esim. 2h + k + kh + p)
m2 Asunnon pinta-ala
Vh€ Velaton hinta, joka sisältää asunnon myyntihinnan ja asuntoon kaupantekohetkellä mahdollisesti kohdistuvan yhtiövelan
€/m2 Asunnon velaton neliöhinta
Rak. vuosi Rakennusvuosi, joka voi olla myös käyttöönottovuosi täysin peruskorjatuissa taloissa.
Kerros Kerrostaloissa asunnon kerrosluku ja talon kerrosten lukumäärä. Rivi- ja omakotitaloissa talon kerrosten lukumäärä
Hissi Kerrostalojen hissitieto
Kunto Kiinteistönvälittäjän tai asunnon omistajan arvio asunnon kunnosta
Tontti Tontin hallintamuoto on joko Oma tai vuokratontti
Energialuokka Rakennuksen energiatehokkuuden ilmaistaan energialuokka-asteikolla A – G. Vanhan lain aikaiset energialuokissa näkyy vuosiluku 2007.

Kartta

Kartan avulla voi hakea asuntojen keskihintoja valitsemalla alueen (kunta tai postinumero), huoneluvun ja talotyypin. Haku kohdistaa kartan valitulle alueelle (kunta tai postinumero) ja tuo valitut tiedot ponnahdusikkunaan. Klikkaamalla muita alueita kartalla saat niiden keskihinnat näkyviin ilman erillishakua.

Kartalla näkyvät alueet (kunta tai postinumero) on luokiteltu ja värjätty neliöhinnan perusteella 11 hintaluokkaan. Kartan vaaleista alueista hintatieto puuttuu


1 Palvelussa näkyvät kaupunginosatiedot on saatu välittäjiltä ja ne saattavat poiketa kaupunkien virallisista kaupunginosajaoista. Kaupunginosiin on tehty joitakin korjauksia palvelun ylläpitäjän toimesta, mikäli niiden kirjoitusmuoto on ollut väärä (esim. isot ja pienet kirjaimet, yhdysviivat) tai jos samasta kaupunginosasta on ollut käytössä erilaisia kirjoitusmuotoja (esim. liitoskunnat).